MEDIA


Publication november 2023 Meppeler Courant:

Publication september 2023 by The World Art News - New York:

Publication augustus 2023 Dagblad van het Noorden:

Publication november 2022 by The World Art News - New York:

Publication november 2022 by The World Art News - New York:

Publication december 2022 by The World Art News - New York:


Publication juni 2022 RTV Drenthe:

Van miljoenenbegroting naar verfkwasten: voormalig zakenman nu fulltime kunstschilder

Josien Feitsma                                                                                                        8 juni, 06:002 minuten leestijd

Willem Vos gooide op 50-jarige leeftijd zijn leven helemaal om en werd kunstschilder

© Josien Feitsma - RTV Drenthe

 

Op 50-jarige leeftijd het roer helemaal omgooien, Willem Vos uit Dieverbrug deed het. Hij was jarenlang zakenman en nu is hij kunstschilder. De miljoenenbegrotingen maken plaats voor verfbussen en kwasten.
"Ik ga nu de wereld in met mijn eigen werk, dat voelt wel gek. Het is een nieuw leven."
Schilderen deed Vos altijd al. Maar nooit eerder op zo'n frequente basis en om zijn brood mee te verdienen. "In het verleden heb ik ander werk gedaan. Ik ben mede-eigenaar geweest van een familiebedrijf. Vanaf mijn 21ste heb ik daar gewerkt", legt Vos uit.

'Er is meer dan het hebben van eigen bedrijf'

Door een zoals hij zelf noemt 'kink in de kabel' verkocht Vos zijn aandelen in het bedrijf. Zijn eerste ingeving was: ik moet een nieuw bedrijf oprichten. Maar op die gedachte is hij teruggekomen.
"Ik mis de mensen wel, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat er meer is dan het hebben van een eigen bedrijf." Vos brengt nu meer tijd door met zijn vrouw en kinderen en pakte een vergeten hobby op. "Dat kun je zien als het roer totaal omgooien. De hele dagbesteding is compleet anders. Hiervoor had ik echt een leven van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan het werk. Dat doe ik nu ook wel, maar dan ben ik thuis."
Vos werkt nu nog voornamelijk in opdracht. Het liefst zo groot mogelijk. "Ik vind het lastig om te omschrijven wat mijn stijl is", legt Vos uit. "Er zit altijd een stukje realisme in. Ik wil een stukje herkenbaarheid erin hebben en vooral emotie. Ik schilder vanuit mijn emotie, maar iemand anders ziet er weer iets anders in. Dat vind ik leuk."

Ondernemen blijft

Zijn eerste exposities met eigen werken staan op de agenda. Ondertussen timmert hij nog verder aan de weg. "Een opleiding ben ik nog aan het volgen om nog beter te worden want het houdt hier niet op natuurlijk. Het kan altijd beter, in het idee of de manier van schilderen. Dat is toch nog die ondernemer in mij."

Nieuwsitem RTV Drenthe juni 2022: